Zachcianki w ciąży – jakie są najpopularniejsze?

Jadłospis przyszłych mam naprawdę potrafi zaskoczyć! Kiszony ogórek z czekoladą, ser żółty z dżemem bądź nieposkromiona ochota na wszystko, co kwaśne – i to w środku nocy. Jakie są najpopularniejsze zachcianki w ciąży? A jakie najdziwniejsze? Skąd one się w ogóle biorą? Czy faktycznie mówią coś o płci dziecka, a może to tylko przesądy? Wyjaśniamy!

Skąd się biorą zachcianki ciążowe?

Ciążowe zachcianki to zjawisko, które dotyczy wielu przyszłych mam. Choć nie każda kobieta w ciąży odczuwa potrzebę jedzenia określonych bądź nietypowych potraw, to dla wielu jest to doświadczenie wręcz nieodłącznie związane z okresem oczekiwania na dziecko. Skąd to się bierze? Dziwne zachcianki ciążowe mogą mieć swoje źródło w zmianach hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety ciężarnej – hormony wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, w tym także na odczuwanie smaku i zapachu. To z kolei może prowadzić do zmiany preferencji żywieniowych – również radykalnych. Nierzadko kobiety ciężarne odczuwają niechęć do niektórych potraw, np. ryb (wrażenie „odrzucania” od zapachu i smaku), które do tej pory były częstym i lubianym składnikiem ich codziennego jadłospisu.

Zachcianki ciążowe mogą też być wynikiem zwiększonego zapotrzebowania na konkretne mikroelementy i niedoboru jakichś składników odżywczych w diecie przyszłej mamy. Na przykład, jeśli kobieta ma ochotę na słodycze, może to świadczyć o niskim poziomie cukru we krwi. Podobnie ciągota do pikantnych potraw może być sygnałem niedostatku witamin z grupy B. A ochota na słone w ciąży często oznacza niedobór potasu bądź sodu. I do tego wszystkiego zwykle pojawia się jeszcze niepohamowany wilczy apetyt: organizm potrzebuje więcej kalorii.

Ochota na słodkie w ciąży czy sięganie po fast food i przekąski często są też związane z emocjami i stanem psychicznym kobiety w ciąży. Stres, zmęczenie czy niepokój mogą prowadzić do szukania pocieszenia bądź sposobu na odreagowanie w jedzeniu. W takim przypadku warto pomyśleć o wsparciu ze strony bliskich osób i skorzystaniu z pomocy psychologa.

Kiedy pojawiają się zachcianki w ciąży?

Wiele kobiet zaczyna odczuwać pierwsze zachcianki już na początku ciąży, czyli pomiędzy 4. a 6. tygodniem. A jest to wówczas spowodowane głównie zmianami hormonalnymi, które mają miejsce w organizmie przyszłej mamy. Mogą utrzymywać się przez cały okres ciąży, ale najczęściej występują tylko w pierwszym trymestrze. W drugim zwykle już hormony się stabilizują – a więc apetyt wraca do normy. Choć nie oznacza to, że przyszła mama nie będzie miała żadnych zachcianek, to są one zwykle mniej intensywne niż na początku ciąży.

Oczywiście każda kobieta jest inna. Część mam odczuwa zachcianki w ciąży wyłącznie na jej wczesnym etapie, inne zaś to zjawisko dopada w okresie najintensywniejszego rozwoju dziecka, czyli w drugim i trzecim trymestrze. A niektóre kobiety w ogóle nie zauważają zmian w „smakach” w czasie ciąży. Różnie bywa także w kwestii nasilenia ochoty na dziwne jedzenie. Wiele mam ma naprawdę duży problem, aby nie ulegać pokusie zjedzenia wiadra lodów w środku nocy.

Jakie są najczęstsze zachcianki ciążowe?

Najpopularniejsze zachcianki ciążowe to„smaki” kwaśne, czyli ochota na ogórki i kapustę kiszoną, cytrusy albo kwaskowate jabłka. Kobiety w ciąży często mają też duży apetyt na słodycze – czekoladę i lody. Poza tym może pojawić się jeszcze wzmożona potrzeba spożywania mięsa i nabiału. Wszystko to jest naturalne i najczęściej ma przyczynę po prostu w zmianach zachodzących w organizmie przyszłej mamy. Jeśli do tego dochodzi stres i niepokój, może pojawić się przemożna ochota na niezdrowe potrawy i przekąski oraz napoje gazowane. Wiele kobiet odczuwa wówczas potrzebę kompulsywnego jedzenia np. lodów, chipsów i fast foodu (burgery, kebaby).

Osobną sprawą są dziwne zachcianki w ciąży, czyli łącznie totalnie różnych, niepasujących do siebie smaków, np. ogórków lub śledzi z czekoladą bądź sera żółtego i dżemu. To również jest naturalne i choć bywa uciążliwe, warto podejść do tego na luzie, z dystansem i humorem. To minie, a zabawne wspomnienia zostaną.

Do kategorii dziwnych, lecz już niekoniecznie naturalnych i bezpiecznych zachcianek zaliczamy też tzw. łaknienie spaczone, czyli ochotę na jedzenie rzeczy niejadalnych – kredy, węgla, ziemi itp. I takie potrzeby mogą już wynikać z poważnych niedoborów składników odżywczych. Koniecznie trzeba poinformować o nich lekarza, żeby zalecił stosowne badania i suplementację.

Ochota na kwaśne w ciąży a płeć dziecka – czy to działa?

Wokół ciąży krąży wiele mitów i zabobonów – jak ten, że dziewczynka odbiera mamie urodę. Podobnie jest ze „smakami”. Przyjęło się, że gdy kobieta ma ochotę na słodkie, urodzi córkę. Jeśli bez umiaru je kwaśne, to na pewno chłopiec. Niestety nie ma to żadnego potwierdzenia w badaniach naukowych – a nawet po prostu w życiu. Jest natomiast częścią tradycji czy rodzajem zabawy, która umila czas oczekiwania na dziecko i pomaga przyszłej mamie zwalczyć stres.

Uleganie ciążowym zachciankom – czy to bezpieczne i zdrowe?

Zachcianki kobiet w ciąży bywają bardzo silne i trudne do zwalczenia. I często lepiej im ulegać, niż walczyć sama ze sobą, dokładać sobie stresu i psuć humor. Trzeba jednak zachować umiar, zwłaszcza jeśli zachcianki obejmują niezdrową i wysokoprzetworzoną żywność. Zjedzenie raz na czas czekolady, porcji lodów, frytek i burgera nie zaszkodzi, a może poprawić nastrój. Natomiast w nadmiarze wszystko to może prowadzić do problemów takich jak nadmierny przyrost masy ciała, cukrzyca w ciąży czy za wysoka masa urodzeniowa malucha.

Dieta kobiety ciężarnej musi być zdrowa i zróżnicowana oraz pokrywać pełne zapotrzebowanie organizmu na energię, które wzrasta o średnio 300-500 kcal w drugim i trzecim trymestrze. Jeśli masz ochotę na kiszonki, możesz śmiało włączyć je do codziennej diety. Zawierają wiele cennych mikroelementów i dobrze wpływają na układ pokarmowy. Podobnie jest z owocami, nabiałem lub mięsem, natomiast w tym przypadku trzeba już pamiętać o zdrowym umiarze. Jeśli masz problem, żeby ułożyć sobie odpowiednią dietę, skorzystaj z pomocy specjalisty żywienia.

Pewne zachcianki ciążowe są z kolei zakazane. Należą do nich surowe mięso, ryby czy owoce morza, których spożycie jest związane z ryzykiem zakażenia się salmonellą czy toksoplazmozą, niezwykle niebezpieczną dla dziecka i mamy.

FAQ:

  • Jaką przyczynę mają pojawiające się w trakcie ciąży zachcianki?

Przyczyną zachcianek ciążowych są zwykle zmiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej – zwłaszcza w gospodarce hormonalnej. Mogą też wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania na określone składniki odżywcze lub wystąpienia ich niedoborów.

  • Jakie są najczęstsze zachcianki kobiet w ciąży?

Kobiety w ciąży często mają określone „smaki” – kwaśne, słodkie lub słone, czyli chęć na jedzenie produktów z jednej wąskiej grupy. Wiele przyszłych mam zauważa także potrzebę nietypowego łączenia smaków, np. kwaśnego i słodkiego (ogórki kiszone z czekoladą lub lodami), lub ma niezdrowe zachcianki (np. na słodycze i przekąski).

  • Jaka będzie płeć dziecka, jeśli mam apetyt na owoce w ciąży?

Płeć dziecka nie jest zależna od ciążowych zachcianek. Przyjęło się, że chęć na słodkie oznacza dziewczynkę, a na kwaśne – chłopca. Są to jednak tylko popularne ciążowe mity, które nie mają żadnego potwierdzenia w badaniach ani w życiu.